DE OSKYLDIGA

Sep 9th, 2013 | By | Category: 2013-09 sep, Recension

Omslag till De oskyldigaAv David Baldacci
The Innocent 2012
Översatt av John-Henri Holmberg
Bokfabriken 2013
ISBN 978-91-97301-04-9, 473 sid

”Konspirationsförfattaren” David Baldacci har börjat med en ny bokserie och med den fått ett nytt förlag.

Baldacci skriver fartfyllda thrillers om män i höga positioner som utsätts eller är på väg att utsättas för något farligt. Redan i debuten Absolut makt från 1996 handlade det om hur makt korrumperar och att absolut makt också betyder absolut korruption, här om hur en president bär sig åt som amerikanska presidenter plägar fast på en lägre nivå.

Sedan dess har Baldacci skrivit bok efter bok på samma tema. Vissa har överförts till film och korsbefruktningarna har blivit lönsamma för författaren och oftast spännande för publiken. Debuten blev film med Clint Eastwood, en icke oäven rulle.

David BaldacciI denna nya bokserie om den ensamme yrkesmördaren Will Robie – inte vilken mördare som helst, utan anställd av den amerikanska staten – finner huvudpersonen att någonting inte stämmer med det uppdrag han fått och för första gången i sitt professionella liv gör han det han tidigare sett som otänkbart: han vägrar lyda order, vägrar att döda.

Som så ofta i författarens thrillers är den amerikanska staten på väg att undermineras av farliga krafter. Rikets säkerhet hotas och den ende som kan göra någonting åt saken är hjälten Robie som understöds av en 14-årig föräldralös och gatusmart flicka.

David Baldaccis framgångar bygger på hans outsinliga förmåga att bygga spännande och mardrömslika intriger med trovärdiga personer i en handling som från början kan verka osannolik men som efterhand visar sig ligga sanningen nära. Det amerikanska etablissemangets många hemliga, smått olagliga, organ får en realistisk beskrivning och svåra politiska överväganden kokas ner till någonting begripligt, ända ner till mänsklig nivå.

Hans huvudpersoner brukar vara lojala mot systemet från början, sedan händer något som får dem att ifrågasätta, som Robie i denna bok, om det ligger i civilisationens intresse att han fortsätter att eliminera motståndare med kulor eller giftinjektioner.

När han fattat sitt beslut blir han naturligtvis jagad av dem som inser att han nu blivit en farlig fiende. Men han inser också att han inte är ensam om att vara en måltavla. När han ger sig av och bussen han och flickan tagit utsätts för attentat fattar han att flickan Julie, vars föräldrar nyligen mördats, kan vara den som också eftersöks för att dödas.

Baldacci följer de linjer han brukar utnyttja. The plot thickens med sedvanliga kringelkrokar, villospår och återvändsgränder. Dialogerna är hårdföra och direkta och man känner att huvudpersonerna hela tiden balanserar på en knivsegg.

KJELL E.GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22