DE OFÖDDA – en bok elementarer

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av Dénis Lindbohm
Psi-Cirkelns bokförlaget i Malmö 1999

Denis Lindbohm har i många är funnits i den krets kring Sökaren och andra tidskrifter som vittnar om och diskuterar parapsykologiska och ockulta fenomen: ända sedan min tidiga ungdom, tror jag.
Det skulle kunna vara så, som han själv kanske uttrycker det.
I sin nu föreliggande skrift ger han prov på nytt material ur sitt rika lager av historier från den världen. Elementarer är beteckningen på de människan mest närstående ockulta varelserna – hustomtar, pysslingar. skogsrån m fl.
Oftast osynliga men ibland träder de fram och tittar folk i ögonen, utgör något gott eller ställer till med spratt. De är mest snälla men kan också vara hotande och synas ihop med onda symboler.
I den här boken är det framför allt Lindbohms mor som har lämnat material. Författaren beskriver henne som ständigt utsatt för uppenbarelser från småfolket. Och det han själv menar sig ha av ”gåvan” är arv från henne.
Lindbohm vittnar ofta om hur det är att bli utskrattad när man berättar om möten med det övernaturliga; att många människor som ser spöken finner för gott att tiga i stället.
Det är gott att läsa Lindhohm, ja man kan säga att hans texter är riktig litteratur. Han berättar med en lugn trosvisshet som har stort värde och läsvärde. Skildringen av hans mors liv – som man får på köpet – är mycket fint gjort.
Vad beträffar sanningshalten i det han skildrar, alltså fördomsfullt av vättar och tomtar och deras visten i jord och berg, får man hålla med när han
skriver att det är lite tråkigt att ingen någonsin kan prestera det minsta bevis.
Sådant bekymrar inte de äkta troende, det är sant. Vi andra har problem med det. Men Lindbohms lilla bok tillönskas i alla fall många läsare.

JAN ERIC ARVASTSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22