DE OANSTÄNDIGA PROFETERNA I TIBET

Sep 9th, 2014 | By | Category: 2014-09 sept, Recension

Omslag till De oanständiga profeterna i TibetAv Arto Paasilinna
Rietas rukousmylly, 2007
Översättning Camilla Frostell
Brombergs, 2014
ISBN 9789173376082. 195 sidor

Det börjar inte så bra för Lauri Lonkonen. Först får han sparken från jobbet som utvecklingschef för ett litet byggbolag under en konferensresa. Sedan ramlar han av en båt som bolagets chef kör och blir stående på ett skär någonstans i Östersjön.

Därefter går allt oväntat mycket bättre. Tillsammans med en påhittig kompis åker han till Indien och Kina för att tillverka och sälja en märklig bönekvarn som levererar ekumeniska visdomsord (och en och annan grovhet). Visserligen tvingas de försmäkta ett tag i ett tibetanskt kloster som byggts om till kinesiskt fängelse. Med hjälp av en finsk biståndsläkare, Dalai Lama och Snömannen i Himalaya kommer de ändå snabbt tillbaka till friheten och får så god snurr på affärerna att de kan bjuda fruarna på semester i Thailand.

Att de båda männen i förbifarten råkar grunda en ny världsreligion – med tillbedjan av Världsalltet som alternativ till alla gudar – är en otippad bonus i framgångssagan.

Så mycket mer går knappast att berätta om denna vänliga rövarhistoria, nedtecknad med så lätt hand att det verkar som om Paasilinna själv började tänka på annat efter ett par kapitel. De halsbrytande förvecklingarna känns igen från hans tidigare romaner, men här saknas den svärtade absurdism som ibland också funnits där. Med ett sådant stänk av allvar hade även denna lovsång till den tafatta hyggligheten blivit mer minnesvärd.

PÄR ALEXANDERSSON

Arto Paasilinna

Arto Paasilinna. Foto: Ulla Montan

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22