DE MINDRE DÖDA

May 11th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till De mindre dödaAv Denise Mina
The less dead, 2020
Översättning Boel Unnerstad
Modernista, 2021
ISBN 978-91-7893-802-5, inbunden, 284

Jag har inte läst Shuggie Bain, den hyllade uppväxtskildringen av en familj i Glasgows sociala bottenskick. Men det bottenskicket har jag mött i flera av Denise Minas böcker som brukar vara placerade där.

I den här, som inte ingår i någon serie (ännu, i all fall) är det en stad i gårdagens förfall och i dagens blomstrande. Huvudpersonen, Margo, är en ung läkare, precis gravid med pojkvännen hon just separerat från, som är adopterad och som nu ska möta en biologisk släkting på adoptionsbyrån. Hon är minst sagt väldigt tvekande inför mötet, som till sist sker. Den som kommer är hennes moster, som liksom modern var prostituerad. Och mamman mördades bara några månader efter att den nyfödda dottern lämnats bort.

Mostern tror sig veta vem som var mördaren, och det tror också en kriminaljournalist som skrivit en bok om morden på en rad prostituerade.
Mötet med släkten och skildringarna av hur deras tillvaro är svårt för den borgerligt uppfostrade Margo att helt ta till sig. Och vem var hennes pappa?

Bokens titel handlar om hur de prostituerade betraktades av polisen som ofta inte ens inledde riktiga undersökningar efter mord på dem, de var liksom lite mindre döda.

Det är både en relationsroman, en miljö- och socialskildring och en deckare, för det är någon som skickar hotfulla brev både till Margo och hennes moster. Dessutom finns Margos bästa väninna som har en dragning till livsfarliga män. En komplikation på temat män som slår kvinnor.

Denise Mina är verkligen en författare där skildringen av samhället inte är något påklistrat utan en viktig ingrediens.

LEIF-RUNE STRANDELL

Denise Mina

Denise Mina. Foto Neil Donaldson

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22