DE LEKANDE BARNENS FOND

Oct 4th, 2010 | By | Category: 2010-3, Artikel, Recension

Av K Arne Blom
De lekande barnens fond 2010

När jag nu börjar bli gammal minns jag gärna de många intressanta, berömda och på olika sätt viktiga människor jag mött. För att nämna bara en handfull så umgicks i min barndom statsminister Bramstorp i mitt hem, jag har tränat med Gunder Hägg och P O Enquist, rått den blivande nobelpristagaren Kaj Siegbahn att “för f-n sluta upp med” den forskning han sedan fick nobelpriset för, gästats i mitt nuvarande hem av filmen Bullits skapare, samarbetat med Astrid Lindgren och varit god vän med Barbro “Bang” Alving.

Ett annat möte med en kanske inte lika känd dam skedde 1967. Om den äldre kvinna jag då retade upp, vittnar en staty!

En skulptur kan många gånger ha en intressant historia bakom sig. Intill stationen i Lund finns en sådan staty som är skapad av den kände skulptören Jonas Fröding, brorson till diktaren Gustaf Fröding. Den heter Lekande barn och visar två nakna ungar, en pojke och en flicka. Det vackra och dyrbara konstverket skänktes till staden av urmakarparet Fritz och Anna Hansson. De fick ett barn som dog vid späd ålder och statyn är till minne av detta barn. När statyn överlämnades till staden 1954, hade Fritz dött.

Hans hustru Anna levde kvar ensam och tillbakadragen. Hon var mycket barsk och bestämd. Jag lämnade en gång in en guldklocka till reparation i hennes affär och bad om ett kvitto. Det gjorde henne helt rasande, passade inte galoscherna kunde jag gå min väg! Förskräckt bad jag om ursäkt och fick klockan reparerad.

På Iris Blomsterhandel nära urmakeriet, arbetade Anita Löfvendahl. Denna vänliga kvinna lyckades bli god vän med Anna Hansson. Urmakerskan tog för sig av mycket unga Anitas arbetskraft som springflicka och kanske även “piga”. Anita var kanske den enda som var välkommen till Annas våning med dess samling av värdefulla föremål och mycket god konst. Den insats som Anita Löfvendahl gjorde var fylld av omtanke och människokärlek. Så ledsagade hon gamla Anna de sista åren, varje kväll från affären till hemmet. Som tack fick hon ibland godsaker — några pengar släppte Anna inte ifrån sig.

I november 1969 hade Anna (född 1879) inte visat sig en dag och Anita och en annan person gick hem till henne. Hon låg hjälplös på köksgolvet. Skyndsamt fraktades hon i ambulans till lasarettet. Hon kvicknade till och efter ett par dagar fick Anita skaffa choklad till personalen.

Anna skev också 13/10 1969 under ett testamente där hon skänkte sina tillgångar till Lunds stad. En stiftelse skulle förvalta tillgångarna och i den skulle Anita Löfvendal ingå. Kort därefter avled Anna Hansson. Tillgångarna visade sig uppgå till inte mindre än drygt 2,3 miljoner kronor, en summa som sedan har stigit mycket kraftigt.

Pengarna går till gamla, handikappade och unga. Den teaterkurs jag leder vid en kyrka i staden har fått åtskilliga tusenlappar till stöd och jag och mina elever har som tack varit vid statyn och blomstersmyckat den.

K Arne BlomOm De lekande barnens fond har nu en av våra allra främsta deckarförfattare K Arne Blom, även preses i Deckarakademin, nu skrivit en alldeles lysande bok, läsvärd och intressant. Där berättas sannsagan om den viljekraftiga och egensinniga Anna Karolina Hansson som föddes i fattigstadsdelen Nöden och som arbetade samman en helt enorm förmögenhet, ur vilken har delats ut miljonbelopp till på olika sätt behövande människor. I boken finns också en serie fotografier från Anna Hanssons hem och färgbilder på föremål och konst där. För min egen del får den mig att minnas mitt dynamiska möte med henne några få år innan hennes död.

Många menar att deckarförfattare “bara” duger att skriva deckare. Så är det ju verkligen inte. Det finns det många exempel på. I Bloms fall har han skrivit åtskilligt annat, surrealistiska noveller, utomordentlig populärhistoria och nu senast alltså sannsagan om den fattiga Anna Hansson som blev miljonär och efter döden med De lekande barnens fond stöttar många som har det knapert och behöver en slant.

Högst läsvärt!

JEAN BOLINDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22