DE KOSMISKA HAVENS BOKANJÄRER

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

An Ove Allansson
Prisma 2005

Det är inte första gången en framtidsroman (året är 3126) skrivs som en varning. I Allanssons nya roman (spännande, tänkvärd och givetvis välskriven) kämpar Bokanjärerna för att pappersboken skall få finnas kvar trots att militärjuntan på planeten Primero Hiva bannlyst böcker för att de sprider osunda åsikter.

Juntan har det inte lätt:

En uppfinnare har skapat en apparat som gett klassiska romangestalter liv. Både Don Quijote och Sancho Panza har anslutit sig till Bokanjärerna och de är inte ensamma.

Allansson har ett patos som skymtar fram mellan spännande händelser, lustiga infall och burdus komik. Han har tidigare skrivit böcker om olika aspekter på resande och lite av det finns också med i detta rymdepos.

Eller ska man kalla det en kosmisk skepparhistoria? Det kan man nog, för här finns sjötermer överförda till framtida färdsätt.

Det är inte första gången Ove Allansson skriver science fiction.

För två år sedan publicerade DAST ett par av hans korta sf-noveller som i omarbetad form finns inbakade i De kosmiska havens bokanjärer.

JAN NYGREN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22