DE KORRUPTA

Jun 28th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till De korruptaAv Robert Kviby
Inläst av Gustaf Hammarsten
Storyside 2012
ISBN 978-91-7036-721-2, 7 CD speltid ca 9 tim

Den här romanen, ganska hyfsat inläst av Gustaf Hammarsten, börjar som en sammansmältning av Jönssonligan och Snabba cash. Så håller det på ett antal minuter innan det börjar ta sig och bli rätt spännande, för att mot slutet bli en story om hederlighet och medkänsla bland gangsters.

Historien utspelar sig under 1980-talets sista år. Palmemordet ligger några år bakåt i tiden, flera prostituerade i Stockholm har hittats mördade och mobiltelefonplågan har ännu inte dykt upp.

Journalisten Annie Lander, gravid med maken och jazzgitarristen Max, jagar efter uppslag till de personer som mördat gatflickorna och tror sig ha hittat dem bland samhällstopparnas (jfr Wall-Enberg i Jönssonligan) vilket slutar med att hon kidnappas och Max misstänks för att ha gjort sig av med henne. Hopp mellan de olika aktörerna skapar viss spänning trots att det finns luckor i berättandet som sätter myror i huvudet på läsaren/lyssnaren. Slutet ger en öppning till en kommande bok, vi får se om förklaringarna kommer där.

Robert KvibyKviby utgår ifrån att i stort sett alla människor – poliser, tidningsansvariga, jurister – är antingen korrumperade eller regelrätta gangsters och/eller våldtäktsmän och mördare. Det är ett svårsmält antagande. Liksom att den jugoslaviska ”maffian” är så pass hygglig som den beskrivs här.

Konstruktionen är rätt intrikat med sju infallsvinklar på bokens framåtrörelse, men personerna blir rätt grunda. Antingen hederliga och goda som Max och Annie eller korrumperade som attan likt sonen till den rikaste av skitstövlarna.

Våldet är också av det riktigt brutala slaget.

KJELL E. GENBERG

Gustaf Hammarsten

Gustaf Hammarsten

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22