DE GÖMDA

Apr 2nd, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till De gömdaAv Gin Phillips
Fierce Kingdom, 2017
Översatt av Örjan Sjögren
Norstedts, 2018
ISBN 978-91-1-307899-1, 270 sidor

De gömda är Alabama-författaren Gin Phillips femte roman och handlar om hur en mor skulle reagera när hon stalls inför den värsta mardrömssituation man kan tänka sig. Joan och hennes fyraåring är i djurparken när ett par beväpnade män börjar skjuta mot alla de ser för att sedan lugnt och metodiskt söka igenom området för att eliminera alla som lyckats gömma sig.

Det är alltså en berättelse från de galna skyttarnas hemvist USA där morden flyttats från skolorna till en plats för rekreation, ett ställe där man borde känna sig trygg.

Joan är bekant med platsen och med sonen Lincoln i famnen gör hon vad hon kan för att de båda ska överleva. Hon tar sig fram på undangömda parkvägar och söker sig till ställen som verkar säkrare än andra men hela tiden vet hon att de har gärningsmännen i hasorna och sms:ar till maken om sin situation.

Man läser andfått om hur hon försöker hålla barnet lugnat och gör sitt bästa att förstå hur man själv skulle reagera om man hamnade i en sådan osannolik situation. Beskrivningen av modet och moderskärleken gör mig nästan gråtfärdig medan jag ivrigt vänder blad för att få veta hur det ska gå. Det är en text som emellanåt är vår att läsa, inte för att den är värst bloddypande i sig (Phillips undviker att vara alltför explicit) utan för att författaren är så bra på att beskriva rädsla. Åtminstone på ett sätt som påverkar mig.

Jag har läst äckliga thrillers med blod och hjärnsubstans drällande över sidorna och det har inte rört mig i ryggen. Men genom att författaren lyckats få mig att identifiera mig med Joan har hon också lyckats frigöra känslorna inom mig.

Den perversa kurragömmaleken pågår under ganska kort tid men varje minut blir en flämtning. Ska Joan kunna få sin son att vara tyst trots att han börjar bli hungrig? Små saker som kan få ett stort utfall.

Gin Phillips har tidigare skrivit barnböcker. Det är kanske därför hon har sådan insikt. Detta och att hon har en bakgrund som journalist och är så oamerikansk att hon bott i Irland, Thailand och i hemlandets städer New York och Washington innan hon flyttade hem till födelsestaten Alabama där hon nu bor i Birmingham med sin familj.

NINNI C. LARSSON

Gin Phillips

Gin Phillips. Foto Ryane Rice

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22