DE GAULLE – GENERALEN SOM VAR FRANKRIKE

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Knut Ståhlberg
Norstedts 2004

Före andra världskriget och den tyska ockupationen av Frankrike var det få som visste vem han var men under åren som följde seglade han upp som en gigant. När kriget kom och franska regeringen gav upp bestämde sig 50-årige Charles de Gaulle, den provisoriskt utnämnde generalen för att Frankrike inte fick lägga sig platt. Han ansåg att hans land måste göra motstånd och flyttade till England, blev vän med Winston Churchill som betygade honom sin lojalitet, och snudd på fiende med Roosevelt, som menade att han var en uppblåst skitstövel som det inte gick att prata med. Därför sökte den amerikanske presidenten i stället att göra vinster genom att stryka Vichy-regeringen medhårs. Det tog tid innan de Gaulle blev ett bekant namn i det ockuperade Frankrike. Till att börja med var han enbart en anonym radioröst som hördes via BBC.

Den de Gaulle som Knut Ståhlberg så initierat och nästan kärleksfullt beskriver kunde uppfattas som en halsstarrig stolle bland både vänner och fiender, men han kom att bli det franska motståndets självklara symbol.

Till skillnad från Churchill blev han en maktfaktor efter kriget, vald till president och med manisk kompromisslöshet började han lägga sig i andra nationers angelägenheter. Quebec i Kanada är ett gott exempel. Men han visade sin storhet genom att mot alla odds avveckla franska kolonier (samma landområden som han tidigare med näbbar och klor hävdat vara fransk egendom) utan att blodbaden blev värre än de blev.

Ståhlberg har skrivit en utomordentlig biografi om en man vars arv lever vidare i Frankrikes senare politik. Om man läser och försöker förstå blir detta lands ståndpunkter i kontemporära frågor lättare att ta till sig.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22