DE GALNAS HUS

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Karin Fossum
De gales hus 1999
Översatt av Helena och Ulf Örnkloo
Forum 2001

Fossum har lämnat kriminalromanen men hamnat i en näraliggande kåk. 24-åriga Hajna har förlorat livslusten, kastar sig ut genom ett skyltfönster och blir sydd med 160 stygn. Del visar sig alt hon är i behov av mentalvård så hon hamnar i de galnas hus. Där möter hon många underliga, ibland till och med underbara personligheter. Del är hennes upplevelser under ett år sam Karin Fossum skildrar i sin roman.
Ibland bryts den monotona stillheten av ett våldsutbrott, vilket kan bero på alt de intagna är avskurna från yttervärlden. Bland patienterna finns JTla- . temallksmllel Formel sam blir alltmer övertygad om att hans hjärna håller på alt rinna ut. Här lever också Tusse som tror sig vara smittad av utomjordiska bakterier och därför ideligen tvättar sig så att, skinnet börjar spricka.
Fossum har stark förmåga alt kliva in i andra människor och här ställer hon den ofta återkommande frågan am vem sam är galen och vem sam är klok. Romanen är ett kraftprov som visar författarens vilja att skriva som ett vulkanutbrott. Hon har lyckats lika bra här sam i någon av sina deckare.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22