DE FYRA YTTERSTA TINGEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Andrew Taylor
The four last things 1997
Översatt av Mats Hörmark
Forum 2002

Den 52-årige engelske författaren och f.d. mångsysslaren Andrew Taylor har skrivit en trilogi kring brott som sammanlänkar två familjer. Den här boken, som utspelar sig i en utkant av London, är den första i serien. Man förmodar att Forum också i sinom tid kommer att ge ut de två andra på svenska. De fyra yttersta tingen handlar om en kidnapping av ett barn.

Om de två andra böckerna vet jag inget – men den här första presenteras som en psykologisk thriller. Sådana förväntas vara lite mer välskrivna än vanliga råa actionhistorier. Det stämmer: Berättelsen är tät och välskriven, och tillika väl översatt av Mats Hörmark. Nackdelen med många så kallade psykologiska thrillers är att det blir mycket skrik men lite ull. Det händer föga. Det lilla som sker vrids och vänds på alltför utförligt. Det gäller också den har. Jag upplever också, att författaren har gjort det för enkelt för sig med upplösningen. Men vi sätter inte ner foten om Taylors talang, förrän vi fått läsa någon till av hans böcker.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22