DE FÖRSVUNNA

Sep 22nd, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till De försvunnaAv Caroline Eriksson
Forum, 2015
ISBN 978-91-37-14578-5, 238 sidor

En familj tar en kväll båten från sommarstugan för en tur på den mytomspunna sjön Maran. När mannen och barnen går i land på en ö stannar modern kvar i båten. När det dröjer innan de kommer åter blir hon orolig och börjar leta. Men alla är spårlöst försvunna.

Modern Greta, fattar ingenting. Hur kan tre människor bara gå upp i rök utan att lämna spår efter sig. Hon sjunker ner i grubblerier eftersom händelsen påminner henne om det som skedde när hennes far dog för många år sedan.

Caroline ErikssonSteg för steg leder Caroline Eriksson läsaren genom Gretas vandring ner i mörkret och berättar om hennes och maken Alex rätt destruktiva relation. Men hon byter emellanåt berättarperspektiv, laborerar med sanning och lögn på ett sätt som emellanåt ger läsaren kalla kårar. Går det att lita det Greta berättade om resan till ön över den ondskefulla sjön och försvinnandet. Och allt sker i högt tempo, något som är nödvändigt i denna förtjänstfullt tunna bok.

Resultatet har blivit en spänningsroman med lätt obehagliga undertoner, och den är suggestiv i sättet att locka fram bilder hos läsaren.

Efter de två tidigare böckerna Djävulen hjälpte mig 2013 och Inga gudar jämte mig 2014, som båda var välskrivna och medryckande, träder nu Caroline Eriksson fram som en av landets bästa författare av psykologiskt inriktad spänning.

BARBRO LINDBORG

Efter att recensionen anlände till Dast kom också ett meddelande från Forum förlag som berättade att redan innan Erikssons roman kom ut i Sverige var intresset från europeiska förlag synnerligen stort och att man nu skrivit kontrakt på boken med utgivare i tretton länder på vår kontinent och att även ett stort amerikanskt förlag har lämnat ett bud. Det svenska bokundret ser ut att leva vidare.

Redaktionen

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22