DE FÖRSVARSLÖSA

May 26th, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Recension

Omslag till De försvarslösaAv Kati Hiekkapelto
Suojattomat, 2014
Översättning Marjut Hökfelt
Modernista, 2018
ISBN 978-91-7781-196-1, inbunden, 301 sidor

Av någon anledning har vi missat författarens debut Kolibri som fick nominerades till Petrona Award och Glasnyckeln. Denna uppföljare har fått det finska priset Vuoden johtolanka.

Det är den väl värd. Här är en fullfjädrad polisroman i en stad i norra Finland, med en udda huvudperson, kriminalpolisen Anna Fekete som kom till Finland som tioåring undan kriget som slet sönder Jugoslavien men som tillhörde en ungersk minoritet.

Eftersom hon talar ungerska får hon förhöra och ta hand om utredningen där en ung ungersk kvinna, au pair i staden, har kört på en man, troligen redan död före olyckan.

Men vem var mannen? Och vem är det som tydligen har knivmördats i skogen?

Vi får också följa Sammy Mashid, subutexberoende hemlös asylsökande från Pakistan som håller sig undan utvisning, för han är säker på att bli dödad om han skickas hem eftersom han tillhör den kristna minoriteten.

Annas arbetskollega Esko, alkoholiserad, deprimerad och vilsen äldre polis som avskyr invandrare, är satt på att hjälpa den centrala kriminalpolisen att stoppa ett kriminellt gäng från att etablera sig i staden.

På olika sätt är dessa tre, poliserna och pakistaniern, just de försvarslösa i nutiden. Av olika skäl förstås.

Det riktigt fina i skildringen är att alla tre, och de flesta bipersoner, är mångbottnade personer, med goda och dåliga sidor, och vilsna på olika sätt.

Samtidigt är det en riktigt polisdeckare med olika spår och tänkbara lösningar som alla får sina lösningar, för läsaren i alla fall, nog inte för de inblandade i berättelsen. För så är ju livet: allt är inte avklarat på slutet som i den klassiska pusseldeckaren.

Författaren är född i Uleåborg, bor på en ö i norra Finland, är performanceartist, punksångare och numera författare (en tredje bok är utgiven). Hon har arbetat som lärare för barn med särskilda behov i den ungerska minoriteten i Serbien (där hon ju hämtat sin huvudperson).

De två första böckerna har översatts till flera språk. Den här har fått stöd från Nordiska ministerrådet, vilket jag tackar för, men tycker att den borde klara sig alldeles utmärkt på egen hand. Läs den!

LEIF-RUNE STRANDELL

Kati Hiekkapelto

Kati Hiekkapelto. Foto Aki Roukala

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22