DE FÖRDÄRVADE

Jun 13th, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till De fördärvadeAv Karin Slaughter
Cop Town, 2014
Översatt av Villemo Linngård Oksanen
Harper Collins, 2017
ISBN 978-91-509-2428-9, 428 sidor

Karin Slaughter har en rätt pekpinnefri feministisk syn på tillvaron vilket inte hindrar henne från att skriva brutalt rättframma kriminalromaner med ett ärende. Edgar-nominerade Cop Town blev en snackis  när den kom ut i USA och när den nu finns på svenska som De fördärvade i Villemo Linngård Oksanens utmärkta översättning är det lätt att förstå varför.

Tidigare har vi våndats tillsammans med hennes litterära personligheter FBI-agenten Will Trent, Sara Linton, Angie Polaski och Faith Mitchell men här får vi lära känna – och våndas i samma utsträckning med de kvinnliga poliserna Kate Murphy och Maggie Lawson i en historia som utspelar sig 1974 i staden Atlanta i den oerhört segregerade sydstaten Georgia. Poliskåren där är lika hopplöst rasistisk som resten av staten. Att låta svarta och vita byta kläder i samma lokal är en omöjlighet och synen på kvinnor är oerhörd nedlåtande, smått äcklig, både hos vanliga vita människor och hos de polismän som är till för att skydda befolkningen som helhet. Snutarna är nästan värre. Vita poliser vägrar arbeta ihop med svarta kolleger och kvinnliga poliser ses obönhörligt som sexobjekt. Tyvärr är inte detta fiktion, samhällsklimatet i sydstaterna var som det var för fem decennier sedan – och faktiskt längre fram än så.

Men De fördärvade är inte en politisk pamflett. Boken är samtidigt en spännande och pusselmässigt intrikat skildring av jakten på en polismördare i en storstad i förändring och en oroad befolkning. Brottsligheten är hög och gatorna är lika farliga för poliser som för kriminella och vanliga medborgare. Jakten på förövaren som skjuter poliser intensifieras och Maggie Lawson, som likt sin bror polisen Jimmy, som nyligen såg sin kollega falla för krypskytten, bestämmer sig för att tillsammans med sin partner Kate lägga allt krut hon har på utredningen. Samtidigt måste de bevisa för motsträviga kolleger och överordnade att de är mogna för jobbet. När detta, egentligen utan deras förskyllan, misslyckas och de stängs ute från uppdraget initierar de sin egen utredning osynliga för polismyndighetens radar.

Slaughters förmåga att smälta samman intrigen med de två kvinnornas försök att i ett slags vänskap jämka ihop sig trots sina mycket olika bakgrunder. De har var för sig sina egna demoner att bekämpa. Denna utveckling är mycket väl beskriven utan att den grymma berättelsen som sådan blir lidande samtidigt som bifigurerna också blir mänskliga och inte bara pappfigurer som i många böcker av andra författare.

När de till sist lyckas avslöja mördaren är det en logisk om än överraskande förövare de hittar.

Karin Slaughter bor i staden hon beskriver i De fördärvade. Redan debutboken Blindbock blev en internationell framgång och översattes till nästan 30 språk. Fortsättningsvis har Slaughter  sålt 35 miljoner böcker världen över.  2015 nominerade Svenska Deckarakademin hennes roman De vackraste  till Årets bästa översatta kriminalroman.

NINNI C. LARSSON

Karin Slaughter

Karin Slaughter. Foto Calison Rosa

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22