DE FÅNGADE

Dec 3rd, 2016 | By | Category: 2016-12 dec, Recension

Omslag till De fångadeAv Karin Slaughter
The Kept Woman, 2016
Översatt av Villemo Linngård Oksanen
Harper Collins Nordic, 2016
ISBN 978-91-509-1968-4,479 sidor

Serien om Will Trent har varit uppskattad och relativt långlivad i Atlantaförfattaren Karin Slaughters hemland USA. I Sverige har det varit glesare med utgivningen av hennes böcker, men den tidigare De vackraste (2015) uppskattades verkligen av både läsare och kritiker och nominerades till Årets bästa översatta kriminalroman av Svenska deckarakademin. Detta beror säkert på hennes stilsäkra personbeskrivningar, snabba handling som gör att sidorna tycks flyga förbi och den spänning hon lyckas bygga upp fram till det förlösande slutet.

Karin SlaughterWill Trent är agent vid Georgia Bureau of Investigation, en delstatsvariant av FBI, och när han kallas till en övergiven lagerlokal i Atlanta, Georgia, blir han bestört och anar att han kommer att hamna i en farlig utredning. På golvet i lokalen ligger en polisman död och det är inte vilken snut som helst utan en med riktigt tvivelaktigt rykte. På brottsplatsen finns blod som tyder på att ytterligare ett offer – tydligen en kvinna – funnits där, men henne lyckas man inte hitta. Till råga på allt tillhör lokalen en av stadens hjältar, en känd idrottsman som Will utrett i ett halvår och försökt binda honom till en våldtäkt. Hittills har han misslyckats, mycket beroende på att mannen skyddas av en skicklig och välbetald advokat.

Den försvunna kvinnan blir prio ett. Hon har nämligen förlorat så mycket blod att den nyblivna rättsläkaren och Wills älskarinna Sara Linton inser att hon inte har lång tid kvar i livet om hon inte hittas och får vård. Man lyckas identifiera kvinnan och då vänds Wills tillvaro upp och ner. För honom är hon inte främmande utan en livslång bekantskap och till råga på allt en länk till det bekymmersamma gamla liv han helst vill glömma.

Även Sara har ett förflutet och nu börjar allt flyta upp mot ytan för dem båda och de händelser som avslöjas i utredningen riskerar att driva in en kil mellan dem. Ytterligare en kvinna, Wills före detta fru Angie, inte helt sympatisk får också en ganska stor roll i berättelsen. Slaughter pusslar skickligt mellan dessa ingredienser medan den svåra, händelserika, ibland brutala och komplicerade utredningen fortgår.

Karin Slaughter är född 1971 och hennes böcker har översatts till nästan trettio språk och sålt mer än trettio miljoner exemplar världen över. Hennes första roman, Blindbock, blev en stor internationell framgång.

ELISABETH CARLSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22