DE DÖDAS OMBUD

Jul 24th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till De dödas ombud

Av Matthew R Hall
The Coroner 2008
Översättning Ylva Stålmarck

Damm
förlag 2009

Den brittiska deckaren De dödas ombud är en trevlig bekantskap som ger mersmak.

En spännande intrig, ett bra persongalleri, ett visst mått av samhällskritik och en huvudperson med ett trassligt privatliv gör att jag ser redan fram emot nästa bok och hoppas få läsa mer om advokaten Jenny Cooper som är bokens huvudperson. Som nytillträdd undersökningsdomare i Severn Vale hoppas hon på ett lugnt liv och utrymme att återhämta sig från en traumatisk skilsmässa. Men kontoret hon ärver från sin företrädare, den nyligen avlidne Harry Marshall, döljer mörka hemligheter och spår av begravda bevis.

Kan en ung pojkes tragiska död i ett privat ungdomsfängelse kopplas till vad man tror är ett självmord av en ung kvinnlig prostituerad och den tidigare undersökningsdomarens död?

Jenny inleder ett korståg för rättvisa som hotar inte bara hennes karriär utan också hennes mentala hälsa. Varje gång hon tror sig ha kopplat ett grepp på sin motståndare händer något oförutsett. Boken är mycket spännande och välskriven och en så kallad bladvändare.

Det här är MR Halls första kriminalroman men hans tidigare arbete som brottmålsadvokat ger tyngd och trovärdighet när det gäller beskrivningen av det juridiska arbetet.

Samarbetet mellan bokens huvudperson och den kvinnliga assistenten och tidigare polisen, som från början är ganska tveksam till sin nya chef kan utvecklas till något riktigt bra. Andra intressanta personer är den nya grannen Steve, älskaren som sköter trädgården, den tidigare maken David en snobbig läkare och den missbrukande sonen Ross som slits mellan de skilda föräldrarna. Hittills har vi bara fått en glimt av dem. Men jag hoppas och tror att vi får lära känna dem mer i nästa bok om Jenny Cooper.

Det skulle inte förvåna mig om hon dyker upp som TV-serie. Boken känns väldigt bildmässig vilket inte är så konstigt eftersom MR Hall också är pjäsförfattare och producent.

ANNA-LENA BENGHTSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22