DE DÖDAS LJUS

Oct 8th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till De dödas ljusAv Björn B. Jakobsson
Damm Förlag 2012
ISBN 9789173518345, inb, 318 sidor

Björn B. Jacobsson har skrivit mycket och i olika genrer, och det har inte alltid varit prosa. Det han gav sig på i och med den förra boken Vid vägs ände var skräckthrillern. Det var han nu inte ensam om. Antalet sådana böcker växer lavinartat och inte bara i Sverige.

Författarens skriver om saker som till synes verkar vara övernaturliga, men i de allra flesta fall får läsaren en naturlig förklaring efterhand. Jakobsson är skicklig på att trissa upp en hårresande spänning. Det blir nervkittlande kapitel efter kapitel.

Sebastian är regissör och tänker göra en musikvideo med sångerskan Kleo. Han har hittat en nedlagd fabrik i Norrlands inland som borde bli den perfekta miljön för inspelningen. De reser dit tillsammans med Kleos lillasyster Rebecka och den lilla hunden Bella.

Från första stund till sista inträffar oförklarliga och mystiska händelser. Ond bråd död och märkliga människor kantar intrigen löpande. Den by de på grund av oväder tvingas övernatta i, Lycke, visar sig vara befolkad av människor som nästan alla bär samma tatuering. Något annat som de bär på är mörka hemligheter.

Jag skulle bra gärna vilja veta var denna by är belägen. Norrlands inland är inte mycket till geografisk bestämning. Jag vill veta för att jag vill hålla mig så långt därifrån som möjligt. Hemskt ställe. Byn verkar leva efter sina egna lagar och regler. Rättvisa skipas på ett vidrigt hemsnickrat sätt.

Författarens förra bok kändes lite naiv och trevande. Detta är en genre som kräver att man inte passerar pekoralgränsen, men här har författaren lyckats bättre. Därmed stiger spänningsfaktorn avsevärt. Mer sådant!!!

NISSE SCHERMAN

Björn B Jakobsson

Björn B Jakobsson. Foto Lars Trangius

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22