DE DÖDAS LJUS

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Stuart MacBride
Dying light 2007
Översatt av Göran Grip
Minotaur 2007

Stuart MacBride tillhör det nya gänget av skotska kriminalförfattare i kölvattnet på bland annat Ian Rankin och Denise Mina. Brottsplatsen är Aberdeen på den skotska nordostkusten och de sjaskiga horkvarteren i hamnens närhet bildar fond åt MacBrides historia. Först som sist: jag är inte särskilt förtjust i boken.

Det är en väldigt traditionell intrig med en seriemördare in spe som härjar bland de prostituerade och då framförallt bland de riktigt solkiga damerna. Detta är ju ett tema som det har skrivits hundratals deckare om sedan Jack the Ripper härjade bland hororna i Londons East End. Fantasilöst och uttjatat.

Det jag möjligen tycker om hos MacBride är hans persongalleri med en rad udda poliser. Inte minst är hans vedervärdiga kommissarie Steel, som leder klantgruppen, värd en del uppmärksamhet. Eller den godisätande fetknoppen kommissarie Insch. Men när de öppnar munnen förlorar de all trovärdighet. Jag vägrar att tro att ens skotska poliser har ett så obscent och cyniskt sätt att uttrycka sig som det språk som MacBride svänger ihop. Jag vägrar att tro att en obducent på rättsmedicinen i Aberdeen som nyss fått in de sönderbrända kropparna av en familj, med flera barn, som omkommit i en lägenhetsbrand fäller uttalandet:

”Krispig på utsidan och rå på insidan. Precis som när min fru försöker grilla.”

Förlaget kallar det för ”mörk humor”. Jag skulle bara vilja kalla det för smaklöshet. Och det är lite tråkigt. För MacBride kan ju skriva. Det är bra flyt i texten, intrigen hänger ihop och personerna får trots språket karaktär.

Budskapet i MacBrides bok är dock dunkelt och det känns istället som om boken är skriven enbart utifrån syftet att tjäna pengar på att skriva så snaskigt som möjligt.

Därför råder jag er: Köp något annat!

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22