DE DÖDA HUNDARNA PÅ KOVALAM BEACH

Nov 5th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till De döda hundarna på Kovalam beachAv Calle Hård
Isaberg Förlag 2010

Det är nu fyra år sedan Calle Hård (egentligen Anders Carl Magnus Hård af Segerstad, född 1946 i finska Vasa) debuterade med romanen Numret till Calicut, följd av Den anständige massmördaren, böcker som liksom denna har journalisten Marit Sköld från Lycksele – där också Hård arbetat – som huvudperson.

Calle HårdFörfattaren, med skrivande bakgrund på Expressen och Västerbottens-Kuriren, bor växelvis på Holmön utanför Umeå och i provinsen Kerala i södra Indien. Det är lätt att med den kunskapen förstå att huvudpersonen är norrländska och att mycket av hans intriger emanerar från eller utspelas i Indien. Så även i denna bok där han kritiskt granskar massmedias smått religiösa tro på att det snart kommer en pandemi som kommer att ta livet av oss allihop. Så var det när vi överlevde fågelinfluensan och svininfluensan.

Här är det ett dödligt indiskt hundvirus som riskerar att drabba mänskligheten och risken blåses upp av massmedias alltid lika initiativrika medarbetare.

Kovalam Beach är en strand vid Arabiska havet i Kerala och där har man upptäckt titelns döda hundar. Rapporterna om den tänkbara smittan från hundarna blir allt hetsigare och Marit Sköld, som får uppdraget att ta reda på vad som hänt, dras in i en härva av lögner och vidskepelse och finner till sist att hon, liksom sina kolleger, bidrar till mänsklig död.

Hård är en skicklig journalist som använder sig av sitt yrkeslivs prosa för att skriva romaner som förenar spänning med etikfrågor.

Jag tyckte mycket om den här boken, särskilt de delar som utspelar sig i Norrland. Däremot är jag inte så hemmastadd i södra Indien, varken med politiken eller lokaliteterna.

KARL-ERIK BERGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22