DE BORTGLÖMDA

Oct 19th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till De bortglömdaAv Sara Blædel
De glemte piger 2012
Översättning Ninni Holmqvist
Massolit 2012
ISBN 978-91-86649-90-6, lnb, 304 sid

Hon har kallats Danmarks deckardrottning. Detta är hennes sjunde bok med kriminalinspektör Louise Rick som huvudperson, varav fyra tidigare har översatts.

Vi som inte tidigare följd huvudpersonens liv får korta informationer då och då om tidigare personliga problem och relationer, men det påverkar inte läsningen av den nya boken.

Sara BlædelHär har Louise börjat på en nyinrättad enhet som ska undersöka liggande fall av försvunna, och där chefen i första hand hoppas på snabba resultat för att redovisa bra statistik över upppklarnanden.

Men Louise och hennes nye medarbetare Eik (som också har smärtsamma fantomer som plågar honom) vill verkligen lösa gåtorna de stöter på.
Här är det när en död kvinna hittas i en skog vid en sjö på Själland. Viktigt är att det är Louises egna gamla hemtrakter och hon känner flera av dem som efter hand blir indragna i sökandet.

Man identifierar den döda, men hon är tillsammans med sin tvillingsyster sedan länge dödförklarad. Men uppenbart var hon inte död. Lever tvillingen fortfarande?

Utredningen går tillbaka till ett hem för utvecklingsstörda. med lika hemska interiörer som vi också hade på 30–60-talen.

Det som föfattaren vill skildra är hur vi kunde behandla utvecklingsstörda då, och vilka konsekvenserna är, och hur ett litet samhälles grupptryck bland unga kan påverka också de vuxna relationerna.

Huvudpersonen är ytterligare en av dessa starka kvinnor med komplicerade liv. Uppenbarligen är serien böcker minst lika mycket en berättelse om henne som berättelser om polisarbete.

Och det är ett högt betyg.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22