DE BRINNANDE MÄNNEN

May 22nd, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till De brinnande männenAv Will Shindler
The Burning Men, 2020
Översättning Sabina Söderlund
Modernista, 2022
ISBN 978-91-7893-501-7, inbunden, 320 sidor

One Pacific Plaza var tänkt att bli ännu ett modernt landmärke på höjden kring Themsen. Men skrytbygget brann ned innan det blev färdigt. Branden var spektakulär och höll ett hundratal brandmän sysselsatta. En person dog, en ökänd penningtvättare som kanske tagit med sig en del av ett större rånbyte till det halvfärdiga huset.

Några år senare dör medlemmarna i det första team från brandkåren som kom till platsen. En efter en bränns de till döds under förnedrande former. De kvarvarande teammedlemmarna vill inte gärna berätta om vad som kan ligga bakom morden, men det var de som fann penningtvättaren och intygade att han dött innan de kom till platsen.

Will ShindlerDet är de yttre förutsättningarna i Will Shindlers deckardebut. Shindler är journalist med lång erfarenhet från BBC och det kan ha satt spår i romanen. Tonen är saklig trots den yttre dramatiken och berättelsen verkar bygga på grundlig research.

Till förutsättningarna hör att två poliser med mer eller mindre kända egna problem sätts på att reda ut vad som pågår: kriminalkommissarien Alex Finn, som just blivit änkling, och den unga kriminalassistenten Madeleine Paulsen, som omplacerats efter en svår utredning om sexuella övergrepp mot barn. Paulsens pappa är från Sverige, men den kopplingen gör Shindler inte mycket av.

Under ytan finns en del andra förutsättningar hos de berörda som visar sig vara viktiga för handlingen. Främst är det skuldkänslor som leder till explosiva blandningar av självanklagelser och hämnd. Inte bara gärningsmannen och några av offren hamnar i det spåret, även poliserna har en del outredda själshärvor i bagaget. Rollerna som gärningsman, offer och polis hinner dessutom växla och glida samman några gånger innan dramat är över.

Shindler väver samman en spännande och psykologiskt intressant historia med överraskande vändningar. Han är en effektiv berättare samtidigt som han på allvar verka intressera sig för personerna i historien. Den tillknäppte Alex får rentav lite väl stort utrymme. Men det är kanske en investering inför kommande romaner om Finn och Paulsen. På engelska har ytterligare två böcker hunnit kommit ut, och det verkar vara en serie att se fram emot.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22