DÄR INGET VISSNAR MERA

Mar 11th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till Där inget vissnar meraAv Ambrose Parry
The way of all flesh, 2018
Översättning Cecilia Falk
Southside Stories, 2019
ISBN 9789188725448, inbunden, 426 sidor

Ambrose Parry är pseudonym för äkta paret, författaren Chris Brookmyre och narkosläkaren och medicinhistorikern Marisa Haetzman. Tillsammans har de med Där inget vissnar mera gjort Edinburgh mycket levande under den viktorianska tiden med alla dess begränsningar men också experimentlusta.

Ambrose ParryDet är en råkall vinter 1847. Will Raven, en ung medicinstudent med dunkelt förflutet, får en åtrådd lärlingsplats hos professor James Simpson, en vördad och erkänt skicklig gynekolog i 35-årsåldern, som tar emot både rika och fattiga patienter. Wills misstankar väcks då flera unga flickor hittas döda i stadens fattiga kvarter. Kropparna visar på samma våldsamma dödsplågor. I sitt sökande efter sambandet får han hjälp av paret Simpsons husjungfru, den klipska och obstinata Sarah.

I den historiska deckaren kan man inte vänta sig ett jagande tempo men desto mer av tidsfärgade detaljer och gedigna kunskaper, något som inte saknas här. 1847 letar läkarna efter ett bättre bedövningsmedel än etern och kommer genom sniffande provtagningar efter middagar i familjen Simpsons hushåll fram till kloroformen. Fotografikonsten är på frammarsch och så är också fosterfördrivningstekniken.

Samvete och empati får stor plats i berättandet men det hindrar inte att ”ett skört system av tillfälligheter” till slut leder Will och Sarah rätt i missdådarens spår.  Många bra tidsmarkeringar – inte minst en mustig beskrivning av ett apotek, ”Här maldes, blandades, bryggdes och späddes det; här skapades tinkturer, piller…” Sist jag gick till apoteket hade de slut på alvedon.

KERSTIN MATZ

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22