DÄR INGEN HAR GÅTT

May 3rd, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till Där ingen har gåttAv Melanie McGrath
White heat 2011
Översättning Johan NilssoN
Wahlström & Widstrand, 2012
ISBN 978-91-46-22137-1

Melanie McGrath är en engelsk författare som har bott i Arktis. Hon har skrivit ett flertal facklitterära böcker och har hittills skrivit två deckare, varav Där ingen har gått är den första och kom ut 2011.

Boken utspelar sig i arktisk miljö, i bosättningen Autisaq på Ellesmereön öster om Grönland. Ellesmereön är en del av arktiska Kanada och är ungefär lika stor som Storbritannien men med en befolkning på något hundratal personer. Huvudpersonen heter Edie Kiglatuk, en halvinuit, jägare och vildmarksguide. Hon är ensam och motarbetas av många då hon är orädd och kompromisslös. Hon är också alkoholist och har supit under en lång rad av år.

Edie guidar två turister som kommit för att jaga. När ett skott ljuder i den arktiska ödemarken och en av dem dör under mystiska omständigheter, är Äldrerådet i Autisaq angeläget om att tolka händelsen som ett vådaskott och en jaktolycka, trots att den inte gick till på det sätt som rådet beskriver. Edie misstänker att det handlar om något allvarligare men ingen tror på henne, utom Derek Palliser som är polis. Hon tvingas dock att acceptera rådets beslut eftersom hennes guidelicens hotas. Edie har en styvson, Joe, som står henne nära. När det händer honom något allvarligt drivs Edie vidare i sin sökan efter sanningen till det som skett.

Därefterbjuds läsaren på en rafflande och ovanlig thriller i en både främmande och skrämmande miljö, där temperaturen vintertid går ner under -40 grader och det är natt under 24 timmar om dygnet under fyra månader. För Edie är detta vardag och hon älskar den arktiska öde miljön.

Handlingen accelerar i tempo och spänning mot en dramatisk upplösning. McGrath skriver så målande att man kan känna kylan och se landskapet framför sig. Man nästan huttrar av den detaljerade skildringen av vinterkylan och av den rafflande handlingen. McGrath bjuder på både fiction och realism med beskrivningar av livet i Arktis. Ibland blir det nästan något av en facklitterär skildring, t.ex. den speciella mat som inuiterna äter och deras sociala misär. Handlingen är ovanlig och intelligent ihopsatt och upplösningen oväntad.

Den här boken ger en lång och behaglig eftersmak och väcker nyfikenhet på McGraths andra verk.

LARS-ERIK HOLM

Melanie McGrath

Melanie McGrath. Foto Patricia Gray

 

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22