DÄR INGA ÖGON SER

Jun 21st, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till Där inga ögon serAv Dag Öhrlund
Lind & Co, 2016
ISBN 9789174615661, Inbunden, 347 sidor

Dag Öhrlund har inte lämnat sin skrivarkollega Dan Butler och böckerna om psykopaten Christopher Silfverbielke. Den senaste i den serien kom i januari i år. Men han har ändå börjat ge ut fler böcker på egen hand, han tillhör de flitigaste pennorna i landet. Redan i den förra boken Besökaren fick vi lära känna den ganska udda kommissarien Ewert Truut. Han har förnamnet gemensamt med Roslund & Hellströms Ewert Grens och Leif GW Perssons Evert Bäckström. Finns det en tanke bakom? Är namnet speciellt lämpat för poliser? Med Bäckström har Truut också gemensamt att han är både tvär och fördomsfull. Öhrlunds polis har ändå fler goda sidor än sin ganska förskräckliga namne och verkar också innerst inne ha ett hjärta av guld.

Ewert Truut har varit kommenderad till Skåne och återvänder till Stockholm. Han sätts lite på undantag och blir chef för en liten cold case-grupp. Till sin hjälp får han den vackra Carolina Herrera och dataexperten Måns Schmidt. När det visar sig att den senare är homosexuell utmanas Ewerts fördomar. Dessa blir ifrågasatta titt som tätt och kommissarien mjuknar motvilligt med tiden.

Gruppen undersöker ett tio år gammalt mord på en pojke i Mariefred. Hans pappa har av allmänheten dömts, men fallet har aldrig lösts. När cold casegruppen börjar gräva rörs mycket damm upp och det visar sig finnas krafter som vill stoppa dem. Det är med andra ord ett ganska klassiskt upplägg för en kriminalroman.

De tre huvudkaraktärerna behandlas med humor och värme av Dag Öhrlund. De känns både intressanta och engagerande. Man får parallellt följa deras privatliv, och där lyckas inte författaren skapa trovärdighet på samma sätt som i kriminalhistorien.

Det blir säkert flera cold case att utreda för den här gruppen eftersom boken är tänkt att bli början på en ny serie. Den lätt humoristiska beskrivningen av dem får gärna fortsätta.

NISSE SCHERMAN

Dag Öhrlund

Dag Öhrlund. Foto Knut Koivisto

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22