DÄR GRÄSET ALDRIG VÄXER MER

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av David Lagercrantz
Pirat 2002

På ett av några bekantas semesterfoton får romanens huvudperson Daniel Mill i bakgrunden se en vacker kvinna som sitter och läser i en bok som sedermera visar sig enbart innehålla fotbollsresultat och oddstabeller. Eftersom han själv är en sportintresserad journalist fattar han det smått obegripliga och snart sagt omöjliga beslutet att finna kvinnan.

Det leder honom till ett i och för sig uppklarat mordfall. Den svenske målvakten Markus Landin mördades under en match av en galen man. Så lyder i alla fall den offentliga förklaringen.

Det visar sig ligga mer bakom – nämligen en mörkläggning av spelfiffel i stor skala. Jag tycker att det är passande att skriva en deckare – och i viss mån en road movie (om det kan heta så om en roman) – om fotbolls-VM ett VM-år. Nu undviker Lagercrantz visserligen både Sydkorea och Japan, men de bilder jag får på näthinnan kommer därifrån.

Det är en väl skriven och väl genomtänkt roman, minst lika bra som den förra som hette Stjärnfall. Där sårades Daniel Mill kroppsligen. Det gör han här också, fast mest blir det hans själ som får lida ju närmare gåtans lösning han kommer.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22