DANTEKLUBBEN

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Matthew Pearl
The Dante Club 2003
Översatt av Mats Hörmark
Forum 2005

År 1565 i Boston i New England, USA har den hyllade poeten, och före detta professorn i moderna språk vid Harvard University, Henry Wadsworth Longfellow dragit sig undan världen. Först dog hans dog och därefter en av döttrarna. Han har vigt sitt liv åt Dante Alighieri och tänker ge USA dess första översättning av Den gudomliga komedien. Kring honom samlas hängivna Danteläsare och litterära kolleger för att varje onsdagskväll gå igenom de senaste översättningarna. En deltagare döper dem till Danteklubben.

Författarens namne är redaktör för den senaste utgåvan av Longfellows Danteöversättning. Matthew Pearl har skrivit en thriller om de kloka männen. Just detta skakas Boston av flera avskyvärda mord. Först har överdomare Haley vid liv utanför sitt hus med kroppen är angripen av tusentals insekter. Han dör sedermera och medlemmarna i Danteklubben inser att någon i Boston straffar människor med samma grymma metoder som mordoffren hos Dante. Deras farhågor besannas när man finner prästen Elisha Talbot i gravvalvet, nergrävd upp och ner. Fötterna är brända till aska och han är rostad som simoniterna i Tionde kretsen hos Dante.

Vänder de sig till myndigheterna? Nix, det skulle kanske få deras antagonister att hindra översättningsarbetet. Dante ses som ogudaktig och styrd från Rom. De ska själva avslöja mördaren.

Matthew Pearl har egentligen skrivit en historisk roman med exakta detaljer, miljöer som gör att man tror både på Dantes värld och 1800-talets Boston. I sanning en underhållande roman och som thriller inte alls oäven.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22