DANSA MIN DOCKA

Oct 13th, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Recension

Omslag till Dansa min dockaAv M.J. Arlidge
The Doll´s House, 2015
Översättning Lena Kamhed
Lind & Co, 2016
ISBN 978-91-7461-609-5, inbunden, 374 sidor

Läsaren hamnar direkt i sängen hos Ruby, 30 nånting, som har en enorm baksmälla. Hon har festat hårt kvällen innan, men minns att hon kom hem ordentligt och ensam kröp ner i sin sköna säng. När hon sakta vaknar och ser sig omkring börjar en fruktansvärd mardröm…

Dansa min docka är tredje delen i en serie med Helen Grace, hårdför och MC-körande kriminalkommissarie i Southhampton. De två tidigare översatta, Ole dole och Bro bro breja har båda publicerats 2014. Författaren M. J. Arlidge har förutom denna serie om olika seriemördare och fler Helen Grace-serier, skrivit många kriminaldramer för TV, bl. a. Tyst vittne, som visats i SVT. En rutinerad, flitig och flyhänt herre, som kan jobbet. Men är Dansa min docka en bok eller ett TV-manus?

I mycket korta scener i olika miljöer och med olika människor utspelar sig ett kidnappardrama samtidigt som en familj på semester hittar ett kvinnolik nergrävt på sandstranden. Kommissarie Helen Grace och hennes team tar sig an fallet. Läsaren kastas mellan Rubys helvete och polisens taffliga arbete.

Den som vill studera en författares brottning med att få till olika typer av seriemördare bör läsa de tre böckerna i ordning, – 380 mycket korta kapitel! – då får man på köpet några snabba glimtar av ”karaktären” Helen Grace och det glödande hatet mellan henne och polisöverintendent Ceri Harwood. Interna intriger! Kvinnlig rivalitet! Misslyckade kärleksliv!

Dansa min docka har 142 kapitel, ungefär två och en halv sida styck. Det går fort att läsa – och det är faktiskt en fördel här– eftersom intrigen är förutsägbar, språket och/eller översättningen inte flyter 100-procentigt och personskildringen är tämligen ytlig och schablonartad.

BERIT ENGDAHL

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge. Foto Mark Sims

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22