DANS MED DÖDEN

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Jeffrey Deaver
The Coffin Dancer 1998
Översatt av Eva Larsson
Norstedts 2000

Bestialitet ser ut att återkomma i deckarlitteraturen efter att ha tryckts ner ett tag. Och polariseringen mellan hjälte och skurk stramas till så att man nästan hamnar i serietidningspsykologi. Så är det i Dans med döden – men författaren har fått allt att fungera så att man nästan tycker att det är trovärdigt.
Han har nämligen lagt upp historien som en hjärnornas strid om slutsegern och hjälten har det sannerligen inte lätt. Förre kriminalteknikern Lincoln Rhyme är totalförlamad men sagolikt intelligent. Hans motståndare är yrkesmördaren Dansaren som nu ska fångas med hjälp av sofistikerad datautrustning. Dansaren har anlitats för att mörda tre huvudvittnen i en stor vapensmugglarrättegång.
Resultatet har blivit en verklig rysare. Deaver har tidigare visat att han kan smida till en spännande intrig utan att göra avkall på porträtten av de medverkande. Ett led i spänningsskapandel är tidsaspekten – 48 timmar har man på sig.
Av alla dessa klichéartade pusselbitar har Deaver knutit ihop en bladvändare av mått. Jag pustade faktiskt ut av lyckomättad lättnad när sista sidan var läst – och det är inte ofta man knäcker en roman på 430 sidor i en enda sittning.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22