DANKO & FLAMMAN

Oct 22nd, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Av Lars G. Carlsson
Black Island Books 2008

Danko & Flamman handlar till del om mordbrandsattentatet mot kommunisttidningen Norrskensflammans lokaler i Luleå natten till den 3 mars 1940. Fem människor, varav två barn, dödades och ytterligare fem personer skadades. Tidningshuset ödelades helt. Ansvariga var ett antal officerare, en journalist samt en hög polisman.

I rättegången som följde behandlades aldrig att fem personer dött utan enbart skadegörelse på annans egendom. Modern till ett av barnen som dog i attentatet försökte få skadestånd men kravet tillbakavisades av rätten med hänvisning till att saknade behörighet att komma med några krav.

Lars G Carlsson

Detta är bakgrunden till Lars G. Carlssons roman Danko & Flamman. Lennart är lärare, helt indoktrinerad av Maos tankegångar, och vill till att börja med inte alls tänka på att hans far, redaktören Leo, var inblandad i attentatet mot Norrskens-flamman. Dessutom, anser Lennart, att tidningen var ideologiskt fel, spred Stalins lära medan det i hans värld var från Mao Tse-Tung (som hans namn stavades då) som ljuset och klokheten kom.

Titeln kommer från Ragnar Jändels dikt om Danko – den unge man som tog ut sitt hjärta för att lysa upp världens mörker. Det är dock ett stort problem med detta – tar man bort sitt hjärta blir det tomt där det satt. Dikten citeras attentatsoffrens gravsten.

Carlsson för en diskussion om extrema politiska åtgärder i en tidsmässigt treskiktad bok. Fortfarande lever vi i en värld som måste stå ut med politisk – och religiös – terror. Det har blivit en tankeväckande bok. Det enda jag egentligen vänder mig emot är att författaren i vissa avsnitt är alltför allvetande vilket gör att berättelsen känns fylld av pekpinnar och dessutom är mer relaterande än gestaltande.

KJELL E. GENBERG

Bokens omslag där baksidan visar en bild av gravstenen över de fem offren för attentatet motkommunist tidningen Norrskensflamman 1940. Gravvården, som är prydd med en bild på den diktade figuren Danko, finns på Kyrkogården i Luleå.

Bokens omslag där baksidan visar en bild av gravstenen över de fem offren för attentatet motkommunist tidningen Norrskensflamman 1940. Gravvården, som är prydd med en bild på den diktade figuren Danko, finns på Kyrkogården i Luleå.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22