DANIIL CHARMS OCH JAG

Mar 5th, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Recension

Omslag till Daniil Charms och jagAv Fredrik Ahlfors
Trombone 2011
ISBN 978-91-978243-9-2, 150 sid

Bäst att med en gång erkänna min litteraturhistoriska okunskap. Jag hade inte träffat på Daniil Charms tidigare. Enligt uppgifter ska han ha dött i ett sjukhusfängelse, fängslad av Stalins hantlangare under belägringen av Leningrad. Men dödsfallet har inte kunnat bekräftas, och det är utgångspunkten för Fredrik Ahlfors “självbiografiska” roman.

Huvudpersonen Jelinek Sandberg bor i Växjö och försöker skriva men livet är fullt av problem. Han flyr sin flickvän och sitt liv när han får ett brev från St Petersburg som välkomnar honom dit.

Fredrik AhlforsOch så blir boken så absurdistisk som Charms författarskap, i själva verket blir det allt fler berättelser skrivna av vem? För Jelinek lyckas översätta från ryska utan att egentligen kunna språket.

Lyckades Charms fly? Lever han?

Detta är Ahlfors tredje bok, förvillande, roande, lätt att läsa och kanske bäst: en introduktion till Daniil Charms. Ingen deckare, men många mysterier.

LEIF-RUNE STRANDELL

Daniil Charms finns att läsa på webben på svenska: http://people.su.se/~azi/XAPMC/

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22