DAMOFFER

May 30th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till DamofferAv Kjell E. Genberg
Wela Förlag, 256 sidor, eBok
ISBN 978-91-86081-75-1

Kjell E. Genberg, från Hälsingland, är en svensk deckarförfattare med över 250 böcker bakom sig. Numera boende i Bromma med utsikt över flygplatsen. Genberg är en av Sveriges mest lästa och utlånade författare. Han producerar böcker i så stor omfattning att det känns tjatigt att presentera honom. Mer om Kjell E. Genberg finns på Wikipedia.

Damoffer var tidigare utgiven under pseudonymen Christian Aage. (Recension då: http://www.dast.nu/recension/damoffer).

Kjell E GenbergI inledningen tråkar författaren polismyndigheten. Namn associerar till verklig polischef. I den andra delen om kriminalkommissarie Nyman blir han efter konvalescens, efter att ha blivit skjuten i ett ben, övertalas kriminalkommissarie Nyman att lämna Stockholm för en tjänst vid polismyndigheten vid Sveriges framsida, Göteborg.

Rotelchefen i Göteborg är fullt upptagen med ett eventuellt terrorbrott, en till synes sprängning av en videobutik, och lastar över fallet med en mördad kvinna på Nyman redan första dagen han tjänstgör. Kvinnan är en avgiftad narkoman som nyss muckat från Hinseberg.

En flygvärdinna faller offer för en man som slår kvinnor. Hon blir anmäld försvunnen. Kriminalinspektör Elisabet Andersson finner fallet märkligt och argumenterar för en full brottsutredning. Fragment för fragment klarar hon och rättsmedicinsk expertis ut hur mordet gått till och vem som är skyldig.

Arnold Nyman ser sin utredning gå i stå och ger kollegan Albin Hildebrand ett handtag med terrorbrottet. De båda kollegornas fall spinner in i varandra och till slut leder arbetet till resultat. En lösning av fallet som kunde sluta illa för Arvid Nyman som åter blir beskjuten.

Jag skulle vilja be Kjell E. Genberg att stilla sig i sitt författande. Kvantitet och kvalitet går sällan hand i hand. Det kunde vara trevligt att läsa en omsorgsfullt skriven roman av Genbergs hand. Emellertid tror jag att jag med en sådan önska skulle göra Genberg en otjänst. Han skriver med lätt hand, spännande och med ett stort mått av humor. Som en bok ska vara när den är som bäst och inte kan bli mer underhållande.

SUNE E. OLSSON

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22