DAMOFFER

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Christian Aage (pseud)
Tre Böcker 2000

Det är en svår konst. som få deckarförfattare behärskar, att skapa spänning ur en detaljerad teknisk brottsplatsutredning. Christian Aage lyckas med det i Damoffer till och med dubbelt. Att utredningarna dessutom skildras mycket vederhäftigt och kunnigt, gör inte saken sämre.
Pseudonymen Christian Aages debut förra året var en hårdkokt kriminalroman med motiv från Stockholms undre värld, som fick goda recensioner (Italiensk öppning, Boströms). Mycket talar för att även den här boken kan bli väl mottagen av pressen och den läsande allmänheten. Dess styrka är alltså de två precist skildrade mordutredningarna. Vid sidan av dem en fin miljöskildring från rikets andra stad. Aage verkar vara lika hemma i Göteborg som tidigare i Stockholm.
Man kan ha fog för att säga att tempot i historien är långsamt och historien berättad med låg profil. Men det är nog författarens avsikt. Mitt i det enkla och nästan torftiga kan han då säkert och i några korta penndrag placera detaljer som får chansen att glimma som guld: möten mellan människor, ibland otäcka, ibland roliga. Porträtt av poliser tagna på kornet – för det här är ju till 100 procent en polisroman.
Vad beträffar pseudonymen så är namnet danskklingande. Men det är i all rimlighets namn fråga om en pursvensk upphovsman. Kanske en skrivande expolis igen?
Den kritik anmälaren har är riktad mot en nog så viktig sak. I ivern att berätta sin historia (och ila vidare till nästa?) har författaren slarvat med både ordval och grammatik. Inför nästa utgivning är rådet obetingat: när storyn är skriven, gå igenom den en gång till med språket för ögonen – putsa, hyfsa. Då, med allt annat lika, tycker jag Aage borde vara kvalificerad för ett eller annat pris.
PS Schackmysteriejägare göre sig icke besvär – damoffret har utspelar sig långt ifrån de 64 rutorna. Inte heller är boken något för älskare av häftiga s k anslag. Damoffer inleds med en långdragen beskrivning av sin

Hjältes, kriminalkommissarie Arnold Nymans, flyttbesvär på det fysiska och psykiska planet. Aage lyckas ända mot alla odds håll a intresset vid liv.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22