DAMMENS HEMLIGHET

Nov 28th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Dammens hemlighetAv Sara Johnsson
Diamantförlaget 2010

Dammens hemlighet är Sara Johnssons femte bok och andra spänningsroman. Den är en uppföljare på Huset vid sjön som kom förra året. Huvudperson är upplandspolisen kommissarie Gustaf.

Han får här hand om ett fall som till en början rubriceras som ett vådaskott, en jaktolycka. Efter ett tag inser han att det rör sig om ett mord och misstankarna riktas snart mot en speciell person. Men utredningen drar ut på tiden. Det är svårt att finna de avgörande bevisen.

Grundidén till boken är väl genomtänkt och bildar en stabil bas att spinna intrigen kring. Men det blir tyvärr lite väl yvigt och tempolöst. De c:a 250 sidorna kunde utan problem halverats och istället hade det varit intressant med en eller ett par parallellhandlingar. Som läsare är man också intresserad av de bakomliggande psykologiska faktorerna som är mördarens bevekelsegrunder. Detta beskriver författaren ganska summariskt. Överhuvudtaget saknar jag lite mer kött på benen i person- och miljöskildringarna. Den nyfikenhet som väcks blir inte stillad.

Jag är medveten om att detta är ett problem för författare som ger ut på små eller egna förlag. Mycket av min kritik bottnar i en märkbar frånvaro av en professionell redaktör. Men Sara Johnsson har talang och kan säkert utveckla sitt författande.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22