DÅ DAGBOKEN DOG

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Recension

Av Björn Hellberg
Tre Böcker 1996

Hellberg är duktig på att skriva suggestivt, det visar han också i denna sin sjunde kriminalroman. Ibland kan man irritera sig på det korrekta och välvårdade språket som ibland något tar död på spänningen i läsningen. Det är sällan någonting bryter av från den stadiga lunken.

Här handlar det förstås om mord. En prostituerad mördas sedan en man mystiskt avlivats och hamnat i en stulen bil i ett stenbrott. Kommissarie Sten Wall griper in tillsammans med sin styrka från Stadens polis. I tidigare böcker har jag glatt mig åt flera pregnanta personporträtt, men nu tycks författaren börja tro att hans läsekrets känner dem så väl att det räcker med namn och några inströdda kodord för att kontakten skall vara fullbordad. Det är synd, för ofta har Hellbergs styrka varit personerna och inte intrigen.

Just intrigen är ganska snårig i Då dagboken dog, inte minst för att just en gammal dagbok är en av huvudingredienserna i årets recept. Att låta någonting i förgången tid leda till skakande händelser i nutiden är ett beprövat grepp. Hellberg turnerar förvisso historien med god hand. men på något sätt känns det som om han haft alltför mycket annat att tänka på för att riktigt lägga in sin själ i författandet den här gången. Jag var mycket förtjust i fjolårets bok. I denna är jag bara måttligt förtjust.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22