D SOM I DEADLINE En redaktionsroman

Oct 21st, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till D som i deadlineAv Mats Lundman
Ultima Esperansa Books, 2015
ISBN 978-91-981942-9-6, 242 sidor

Att tidningar utsätts för bombhot eller attentat har blivit vanligare på senare tid, Tänk Charlie Hebdo eller Jyllands-Posten. Jag hade förstås trott att endast stora eller kontroversiella tidningar drabbades av detta men så läste jag att även lilla Södermanlands Nyheter i Nyköping tvingats evakuerats efter ett hot.

Mats LundmanD som i deadline av journalisten och egenförläggaren Mats Lundman tar upp detta tema. Boken beskriver en tidningsredaktion i en medelstor stad någonstans i Sverige. Efter hot blir en person mördad inne i tidningshuset. Det finns många misstänkta. Tidningen har just fått en ny kvinnlig chefredaktör och befolkas i övrigt av ganska aparta typer med egna mystiska hemligheter. De vanliga påtryckningarna, som är så konstant förekommande att de inte kan räknas som hot, kommer från lokala politiker. Åt sådant kan chefredaktören Moa Lönn rycka på axlarna men det går inte lägre när antydningarna om mutor och andra oegentligheter accelererar så långt som till mord.

Hur fri är egentligen den fria pressen när tidningsledningen går i stadens elits ledband och förvandlar chefredaktören till ”a puppet on a string” och lokalredaktionernas journalister spelar sitt eget spel?
Moa försöker streta emot och styra upp medarbetarna så att de följer hennes intentioner samtidigt som mordutredningen naturligtvis är ett störande element. Det är inte lätt men beslut måste fattas, korrektur läsas, sidor ritas innan det är dags för pressarna att startas.

Mats Lundman kan tidningsvärlden efter att ha jobbat på nio dags- och veckopressredaktioner runt om i Sverige. Som den journalist han är skriver han rappt och drivande. D som i deadline är den första av tre planerade romaner i tidningsmiljö.

Jag läser dem gärna.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22