CUBA RED

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Bodil Mårtensson
Tre Böcker 2005

Jag har länge tyckt att Bodil Mårtensson är vår svenska deckardrottning. Hon är en glad berättare, alltid enormt påläst och hon skapar trovärdiga personer i väl iakttagna miljöer. Hennes hjälte, kriminalkommissarien Joakim Hill, är en trevlig bekantskap liksom hans kvinna Catharina och dotter Bia – Sara Bianca Hill. Vilken senare är på väg att bli storasyster.

När Bodil Mårtensson nu kommer med sin sjätte bok är det utan tvekan hennes hittills bästa – en av de ypperligaste svenska kriminalromaner jag läst. Här vimlar det av goda idéer och uppslag som för boken framåt i rasande tempo.

Som läsare hänger man andlöst med i den vilda galoppen fram till slutets berättarexplosioner. Puh, så det kittlar i magnerverna när inte bara Joakim Hill utan hans familj hamnar i skottgluggen!

I ett stall vid den gamla Enoch Thulinflygplatsen hittar man en söndersparkad kropp i en spilta. Hästen Jolie hotas av avlivning. Hennes skötare, unga Linda är totalt uppriven – hästen är inte skyldig, påstår hon. Det är en fredlig häst som tar hand om alla möjliga djur, valpar, killingar, kattungar … t o m ett indonesiskt hängbuksvin. Nu står denna vänliga häst i ett hörn av boxen och ser oförstående ut.

Kriminalkommissarie Sahlman beundrar Sherlock Holmes och Hercule Poirot – hur en nutida polis nu kan göra det – och han använder sina små grå celler. Det finns märken av hästskor i det söndersparkade huvudet, men tåkappan är med och det visar att någon hållit i skon och slagit.

Hade hästen sparkat hade inte tåkappan gjort avtryck. Nå, det är något i Sherlocks anda. Men för polisen blir fallet svårare. Det hade varit enkelt om hästen Jolie varit skyldig, nu är det ett betydligt farligare tvåbent djur.

För psykopaten Toni Tong är inga liv heliga. Därtill är han en svuren fiende till Joakim Hill. När Toni Tong flyr från Kumlaanstalten finns det anledning frukta för Hills liv. Hill sänds på uppdrag till USA men därifrån kommer mordmaskinen Cuba Red och han överträffar klart Toni Hill i galen mordlusta. Snart håller han polishuset i Helsingborg i ett järngrepp. Inget yttre kan stoppa denna Cuba Red. Han är stor, stark, brutal och totalt hänsynslös. Dock har han en svag punkt – och en svensk som suttit i samma cell som han känner till den. Cuba Red kan bara besegras inifrån sig själv. Berättelsen om hur detta går till har psykologiska och parapsykologiska övertoner som är ytterst ovanliga i svenska deckare.

Dessa övertoner höjer Cuba Red skyhögt över de vanliga inhemska kriminalromanerna och gör den till en berättelse som fascinerar och skrämmer men som också stannar kvar länge i själen som boll av törnen – Cuba Red blir en människa och som sådan någon vilken berör även vår privata ångest, dödsskräck och fruktan för evigt straff.

Suveränt Bodil Mårtensson!

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22