CROSS MY HEART

Dec 17th, 2013 | By | Category: 2013-12 dec, Recension

Omslag till-Cross my HeartAv James Patterson
Century 2013
ISBN 978-1780-890-14-2, 419 sid

Patterson har vid det här laget skrivit ett drygt tjog böcker och hans signum har alltid varit full fräs genom korta kapitel där spänningsfaktorn är så hög att läsaren inte hinner dra efter andan.

Uttrycket Cross my heart brukar betyda att den som säger orden lovar och svär att det som berättas är sant. Fast Patterson har anledning av ge dem en dubbelmening – sedan tjugo år tillbaka har han haft en huvudperson som heter Alex Cross. Han har inte levt ett värst lugnt liv. Cross har varit jagad, förföljd som ett byte, han har varit brottsutredare och därigenom skaffat sig många fiender. Nu är han privatpratiserande psykolog och en av hans största kunder är Washingtonpolisen.

James PattersonI Cross my heart får han två mystiska fall att ta hand om. Massageinstitut i den amerikanska huvudstaden attackeras med dödsfall som följd och fallen drar till sig uppmärksamhet när en mycket känt utövare av amerikansk fotboll mister livet.

Det andra fallet handlar om kidnappning av barn, något som gör Cross känslomässigt tagen samtidigt som brotten hindrar honom från att umgås med de egna barnen.

Som så ofta hos Pattersson är förövarna inte alls som man tänkt sig vid läsningens början och ju närmare upplösningen man kommer desto otäckare blir det för huvudpersonen. Alltså thrillergenrens Koncept A, fast här vridet ett kvarts varv extra.

Emellanåt har jag varit kritisk mot Pattersons sätt att skriva, men man kan inte ta ifrån honom att han med sitt amerikanska filmdramatiska sätt att skriva en historia lyckas krama fram varje uns av spänning.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22