CRIME FILMS

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

By Thomas Leitch
Camebridge University Press 2002 £18.95

Den här faktaboken om kriminalfilmer behandlar även alla sidogrenar till genren och tar alltså upp gangster-, privatdeckar- noir (svarta)- erotiska- samt humoristiska filmer. Författaren har lagt huvudvikten på tio filmer som går från Fury från 1936 till Fargo från 1996 samt fokuserat sig på tre huvudfigurer, som ju finns i samtliga kriminalfilmer, nämligen boven (den kriminelle), offret samt hämnaren.

Den utgör en tät läsning med mycken text och enormt mycket fakta i form av titlar och skådespelare. Den lättas dock upp av ett 80-tal härliga filmbilder från nästan lika många filmer, Filmfantast som jag varit sedan barnsben är jag lyckligt lottad att ha haft förmånen att ha sett de flesta av de omnämnda filmerna – ett stort antal av dem flera gånger både live och på TV/Video.

För den intresserade utgör den här faktaboken en härlig läsning, där man får ta del av författarens skickliga analyseringsförmåga av de olika genrerna. De avslutande fotnoterna, den selektiva bibliografin samt registret ger läsaren en komplett filmografi av högsta karat, som jag vill rekommendera för inköp. Adress:

Cambridge University Press. Att: Lorena Yerdes, Shaftesbury Road, Cambridge CB2 2RU, UK.

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22