CORPUS DELICTI

Dec 31st, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Corpus delictiAv Elias Palm
Ordfront 2010

Elias Palm är en av årets många debutanter. Han är född 1976 och arbetar som rättsläkare i Lund. Vad är då naturligare än att just ha en sådan som huvudperson i sin första thriller. Vi får följa rättsläkaren Ella Andersson, både i hennes dagliga arbete och i hennes inblandning i ett fall som kryper närmare henne än hon anat.

Corpus delicti är en äldre straffrättslig benämning på spåren efter ett brott. Och om sådana spår som en rättsläkare konfronteras med får vi lära oss mycket i denna bok. Kanske för mycket ibland. Boken är skriven i ett mycket lågt tempo, olikt thrillers i allmänhet. Vi får i detalj följa hur rättsläkaren arbetar, bokstavligen ner i de döda kropparna. Det blir så detaljerat att det stundtals blir lite äckligt, men samtidigt lite spännande. Och det är nästan den enda spänning som bjuds. Med alltför många sammanträffanden leds handlingen framåt. Ella gräver i nya och gamla fall för att utröna vad som hänt hennes far.

Elias PalmMen Elias Palm skriver skickligt. Om han tonar ner snitten i liken något och lyfter upp kriminalhistorien lite mer kan detta bli riktigt bra framöver, för hon kommer väl tillbaks, Ella. Hon är en riktig superkvinna i sitt arbete. Palm är mycket för att använda beskrivande text, istället för att låta stämningar och känslor framgå av dialog och handlingar. Det kan bli lite tungt men intresset för huvudpersonen driver berättelsen framåt.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22