COOLBOY

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Tord Wallström
B. Wahlgrens 2002

Coolboy är inte alls någon cool kille utan en liten by nedanför berget Corragh på Irland. Detta är ett land som Wallström känner väl, det vet den som läste hans Mitt hus på Irland (Gondolin, 1998). Till denna stillsamma kriminalroman (hans tjugoförsta bok) har han hämtat underlaget från irländskt kynne och irländsk natur.

Det handlar om flera olika ”brott” som knyts samman men mest handlar boken om de kärva människor som befolkar Irland, om pryd katolsk politik som är skuld till en ruskig delhistoria i historien. Det stora brottet är när en odräglig amerikansk-irländare flyttar in tillsammans med sin japanska hustru och i kraft av sin rikedom vill styra och ställa. Det går inte så bra för honom och polisen får fullt upp.

Wallström bor i Veberöd i Skåne, Sahlgrens är ett finlandssvensk förlag och romanen om Irland är tryckt i Estland – i sanning kosmopolitiskt.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22