COLD IN HAND

Apr 1st, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Av John Harvey
William Heinemann 2008

Charlie Resnick är tillbaka!

Hoppet om hans återkomst har ju hållits vid liv av de korta glimtarna vi läsare har fått av honom i romanerna om Frank Elder.

Charlie har nu flyttat ihop med sin yngre kollega Lynn Kellogg. När hon är på väg hem en eftermiddag får hon  via radion höra att ett par ungdomsgäng bråkar i närheten. Hon kör till platsen, ger sig in i hopen och försöker skilja de båda bråkande flickorna åt. Ett par pístolskott hörs, den ena flickan blir dödad. Lynn räddas av den skyddsväst hon bär sedan ett tidigare uppdrag,

Den döda flickans pappa lägger skulden för dotterns död på Lynn.

Både Charlie och Lynn har flera utredningar på sina bord och de lyckas klara upp några av dem. Dock inte mordet på den 15-åriga flickan.

Halvvägs in i boken tar handlingen en tragisk vändning när Lynn blir skjuten. Charlie stängs av från arbetet eftersom han står för nära offret.  Ett par poliser från London kommer för att hjälpa Nottinghampolisen och tar över ledningen av utredningsarbetet. Charlie kan förstås inte hålla sig borta och lyckas också bidra till att mördaren avslöjas och blir fasttagen.

Detta är en typisk polisroman. Flera poliser kommer med uppslag och fakta som leder utredningen framåt till upplösningen.

På sista sidan står Charlie inför ett svårt val: Ska han fortsätta att arbeta eller ska han bli pensionär efter att ha gjort sina  30 år?

Precis som i de tidigare Resnick-historierna spelar jazzen en viktig roll. Alldeles i början spelar Charlie en CD med blandad jazz. Han lyssnar lite slött på Chet Baker men intresset vaknar när han får höra Bob Brookmeyer spela Louisiana.
– Har jag inte den? tänkte jag. – Jomenvisst! Och så fick den gamla LP:n Traditionalism revisited  bli bakgrund till min läsandestund.

Charlies musikval är oftast mera medvetet. Han väljer artist och melodi efter sinnesstämning. På så sätt bllir musiken en extra krydda i böckerna.

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22