COFFIN ROAD

Aug 16th, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till Coffin RoadAv Peter May
Coffin Road, 2016
Översatt av Charlotte Hjukström
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-715-8, 319 sid

Den framgångsrike skotske författaren och TV-mannen Peter May bor i Frankrike men blev mycket uppmärsammad när han skrev sin Lewis-trilogi där böckerna på svenska hette Svarthuset (http://www.dast.nu/recension/svarthuset), Lewismannen (http://www.dast.nu/recension/lewismannen) och Lewispjäserna (http://www.dast.nu/recension/lewispjaserna). De utspelas alla på öarna Yttre Hebriderna där författaren bodde i månader varje år, något som resulterade i en uppskattad TV-serie.

Men Coffin Road hör inte till den serien trots att den också tar sin början på ön Harris i Yttre Hebriderna där en halvt ihjälfrusen okänd man med minnesförlust spolas upp på stranden. Han tycks minnas att han heter Neal och nu måste han rekonstruera sitt liv. Den enda ledtråd han har är en karta över en färdväg med det märkliga namnet Coffin Road – Kistvägen – och den vägen leder till insikter han inte tycker om när han under resan upptäcker kunskaper han varken visste att han kände till eller hur han införskaffat dem. I honom gnager misstanken att han kan ha dödat en människa.

Romanen har tre berättelser som till sist länkas samman. Kriminalinspektören George Cann kommer också till Yttre Hebriderna, till en klippa en man hittas ihjälslagen och han börjar grubbla över om det på något sätt kan höra ihop med tre fyrvaktares mystiska försvinnande för hundra år sedan. Mordet måste lösas och det ansvaret ligger på Cann och hans utredning leds mot mannen utan minne.

Den tredje storyn handlar om en tonårstös som inte kan låta bli att tänka på sin fars död. Han var en banbrytande forskare som antogs ha begått självmord sedan man hittat ett brev som antytt just detta. Men hon har svårt att tro att han kunde överge henne på detta sätt och ju mer hon får veta om hans forskning desto mer övertygas hon om att det finns någon annan som ligger bakom försvinnandet – och att han troligen fortfarande är i livet.

Man känner igen de hisnande miljöerna från Lewis-trilogin men förvånas en aning över att en driven författare använder en så gammal kliché som minnesförlust i sin roman. Han gör inte mer av den än tidigare brukare gjort. Både polismannens och flickans jakt på sanningen känns igen från tidigare deckarläsning. Men Mays turnering av stereotyperna känns ända spännande och handlingen drivs effektivt framåt mot en upplösning med en sens moral. Så även om intrigen inte känns direkt originell är May en tillräckligt skicklig författare att göra Coffin Road till en engagerande bok.

Avsnitten om den glömske Neal är skrivna i första person presens av den riktigt prisbelönade May medan resten är konventionellt berättade i ett tredjepersonsperspektiv vilket ger viss extra spännvidd åt texten.

KARL HJELM

Peter May

Peter May. Foto Geraint Lewis

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22