CLINT EASTWOOD

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

En biografi av Richard Schickel
Clint Eastwood, a biography 1996
Översatt av Johan Günther
Bonnier Alba 1997

Clintan är en höjdare! Det tycker Schickel och efter att ha läst denna fantastiskt välskrivna, roliga, analyserande, relaterande – och av Günther välöversatta – tjocka bok har jag också blivit övertygad om att han borde bli Amerikas näste president. Fast då får han väl vänja sig av med att göra som i Carmel och ställa upp för ett par perioder.

Skämt åsido. Det är en fantastisk bok, spännande som den värsta Clintanfilm, och så intressant att man sträckläser den. Det dröjer länge innan man riktigt förstår att det egentligen är en vänskrift. Men den är skriven av en riktig vän, en sådan som inte drar sig för att påpeka polarens mindre positiva sidor. Fast i fallet Eastwoods skall understrykas att författaren inte hittat så många.

Det är en amerikansk framgångssaga, med den underliga vinkeln att framgångarna började komma tätare sedan Clint spelat ordkarg cowboy i ett par filmer av italienaren Sergio Leone. Innan dess var han populär TV-cowboy hemma i USA och han har fortsatt att röra sig i västerns mytiska värld och gjort det så bra att De skoningslösa belönades med en Oscar.

Schickel tar ett djupt grepp i själen på denne skådespelare och regissör som trots att han många gånger förklarat att han inte velat pracka på folk annat än spänning använts som slagträ i de märkligaste sammanhang.

Eastwood ar en yrkesman inom sitt fack på samma sätt som Schickel är det inom sitt. Jag tror att detta är den första biografi på drygt 600 sidor som jag slukat. Och som jag tänker läsa om för det utmärkta språkets skull.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22