CIRKELN

Apr 28th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till CirkelnAv Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Rabén och Sjögren, 2011
ISBN 978-91-29-67605-1,515 sidor, inbunden

En Pasta con Strega med blodig sås till 6 personer. Ett gammalt familjerecept som kommer från Blåkulla. Detta är enkel fattigmans mat för yngre svenskar. Maträtten är så god och välkomponerad så att den även frestar en äldre publik. En pastarätt som tillagats av Mats och Sara för hela svenska folket med sex olika såser.   Deras rätt slår alla mästerkockar med häpnad. Har ni sett omslaget på DN kultur den 18 april (bilden nedan)? Kökschefen Jonas Thente utser duon som vinnare i en svensk version av ”Hells Kitchen”. (http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/mats-strandberg–sara-bergmark-elfgren-cirkeln)  Omslaget på Kulturdelen är något att minnas. Omslaget fångar speglar väl viktiga ingredienser som finns i boken jord, eld, luft, vatten , metall, trä. Flickorna heter Linnea, Minoo. Anna-Karin, Vanessa, Ida, Rebecka.DN-sida

Receptet på häx-pastan är enkelt.

Plocka fram 6 unga tjejer från en bruksort kallad Engelholm.

Lägg i musslorna, blod, tomat och en bit av småstadstristess.

Lägg damerna i blöt ca 12 timmar i deras skolmiljö.

Skala och finhacka Fucking Åmål.

Sätt på skivan ”Du & Jag Döden” av Kent.

Blanda försiktigt tonårsångest med brandrök och tillsätt en gnutta ”Idas sommarvisa”.

Ansa och strimla rektorn, den skumma vaktmästaren, föräldrar och tillsätt massor med magiska krafter.

Blanda ner pastan i grytan och koka enligt förpackningsanvisningar på baksidan av kokboken ”Apokalypsen börjar i Bergslagen”.

Kalla den mastiga rätten för antipasti och lova ytterligare två rätter till alla som provsmakat.

Hela världen står där och väntar på Primi och Secondi  innan förrätten är uppäten.  ”Mats Strandbergs och Sara Bergmarks Elfgrens häxbok är redan en internationell succé. Filmrättigheterna är sålda och nästa bok är på g” skriver hedershäxan Lotta Olsson i DN.

Det är en härlig tonårsroman, välskriven med fint mejslade karaktärer.  Det finns även en kärleksfull skildring av bruksstaden Engelfors. ”Vackert namn, risig stad. Mitt ute i ingenstans, omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner.” Författarna har glimten i ögat och otrolig stilkänsla för språket. Jag vet ingenting om författarna, men de kompletterar varandra på ett mycket bra sätt. Dessa två har kärlek för genren och det märks att det finns mycket glädje i skapelsen. Skickligt och kommersiellt på samma gång.  Jag har alltid undrat varför alla rymdvarelser och häxor får automatisk grönt kort i USA. Nu vet vi bättre – den sanna magins häxor och troll finns här i Sverige, nämligen i Engelholm.

Författarna är hyllade överallt men kommer de att nå sin målgrupp? Mina tonåringar är så himla Twilight-trötta så de vill inte ens höra om några häxbrygder från Bergslagen. Häxor och vampyrer, usch det var ju inne 2010. Hoppas att mina är ett undantag. Det är inte bara en häxroman, det är en hyllning av att vara tonåring.

ANDRÉ LOUTCHKO

 

Sara Bergmark Elfgren

 

Mats Strandberg

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Foto Andreas Apell

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22