CIDERHUSREGLERNA

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av John Irving
The Cider House Rules 1985
Översatt av Rose-Marie Nielsen
Wahlström & Widstrand, 2000

Ciderhusreglerna är romanen om barnhemsbarnet Homer Wells och hans originelle mentor läkaren Wilbur Larch, mot bakgrund av ett Amerika från 1900-talets första hälft. Historien har också vunnit berömmelse genom filmatiseringen i regi av svensken Lasse Hallström.
Utan vidare kan man säga att Ciderhusreglerna är en framstående roman. John Irvings berättarkonst firar triumfer. Har finns tillika vid sidan av de många skrönorna också en ”politisk” historia, ett drama kring de kringvandrande äppelplockarnas villkor. Irving tar också tillfälle att visa upp imponerande sakkunskap i gynekologi.
Ändå, och det är min käpphäst, tycker jag, att de stora svenska berättarna – en Göran Thunström, en Kerstin Ekman – rör mig mer. Kanske just för att deras berättelser spelar på svensk mark, bottnar i våra omständigheter. Att amerikansk epik för mig alltid är av mindre intresse än svensk, ja till och med europeisk, eftersom de senare alltid kommer att vara mera min värld.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22