CHURCHILL

Sep 25th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till ChruchillAv  Paul Johnson
Viking 2009
ISBN 9780670021055, inb (finns också som pocket och ebok)

En behändig biografi på drygt 160 sidor. Den officiella levnadsbeskrivningen omfattar åtta band. Jag får ändå ingen känsla av att läsa en sammanfattning eller resumé, utan tvärtom lyckas Johnson, trots det begränsade formatet, teckna ett levande, mångsidigt porträtt.

Churchills liv var en verklig berg- och dalbana, långt uppe ena stunden och så ner med väldig fart. Han kom dock ständigt tillbaka, efter att ha ägnat tiden borta från makten åt att skriva, måla, bygga murar och samla krafter för att komma igen.

Paul JohnsonBoken kräver kunskaper om 1900-talet, särskilt  Andra världskriget. Det begränsade utrymmet ger  inte plats för  att teckna bakgrunden.

Ett roligt inslag är exemplen på Churchills humor, hans snabba repliker. Hans dotter Sarah var gift med en komiker som han ogillade. Han klagade för Macmillan, som sa:

– Du har tur. Tänk på Mussolini! Greve Ciano, utrikesminister och gift med Mussolinis dotter hade just avrättats för förräderi. Churchill svarade: – Han hade åtminstone glädjen att mörda sin svärson! Han hade också förmågan att vitsa, oftast blev det tyvärr oöversättligt.

Boken tecknar ingen ny bild av Churchill, men den personliga tonen gör att man kommer honom närmare. Johnson nämner lite i förbigående att en av de gårdar som regeringen disponerade under kriget numera blivit konferenscentrum, och han hade en gång möjlighet att sova i den säng Churchill använde när han var på besök. Stor lycka!

En klart läsvärd bok, inte minst för alla anekdoter och repliker den innehåller.

                                BENGT HEURLIN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22