CHILDREN OF THE REVOLUTION / REVOLUTIONENS BARN

Sep 11th, 2014 | By | Category: 2014-09 sept, Recension

Omslag till Children Of The RevolutionAv Peter Robinson
Hodder & Stoughton, 2013
ISBN 978-1-444-70492-1, 387 sidor
Omslag till Revolutionens barnREVOLUTIONENS BARN
Översättning Jan Malmsjö
Minotaur, 2014
ISBN 978-91-85419-99-9, inbunden, 390 sidor

Titeln får sin förklaring en bra bit in i boken. Den anspelar på 60- och 70-talen, då revolutionen var nära i Storbritannien. Gruvarbetarna och andra strejkade mot nedläggningen av gruvor och andra orättvisor, vid universiteten läste man Marx. Boken utspelas i nutid, men trådarna leder tilbaka till den oroliga tiden.

Alan Banks beger sig till en missstänkt mordplats. En man, Gavin Miller, har hittats under en bro över en nerlagd järnväg. Har han hoppat eller har han blivit knuffad?

Mannen är en f.d. universitetslärare, avskedad, beskylld för sexuella trakasserier. I en av hans fickor hittar man 5 000 pund. Varifrån kommer de? Utpressning?

Nu följer en snårig utredning för Banks och hans medhjälpare, tre kvinnliga poliser: Annie och Winsome är gamla bekanta, Gerry är ny. De förhör en mängd personer, letar upp många från Gavins förflutna. Banks samlar ihop alla fakta och behåller många för sig själv. Han anar att mäktiga personer är inblandade. Han blir uppmanad av sina överordnade att gå varligt fram.

En av de missttänkta är Lady Chalmers, som kände Gavin under studieåren. Banks misstänker att hon döljer något, men vad? Han lyckas räkna ut vad som hänt. När han presenterar sin historia för henne faller hon till föga och bekräftar att Banks har rätt. Han söker upp den skyldige, lägger fram fakta för honom. Under en bilfärd kör han av vägen och omkommer.

Elegant, tycker Banks överordade. Nu kan de låta hela historien begravas i tysthet.

 BENGT HEURLIN

Peter Robinson

Peter Robinson. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22