CENTURION

Apr 30th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Centurion

Av Simon Scarrow
Centurion 2007
Översatt av Niklas Törnlund
Historiska Media 2009

En av mina kamrater påstår sig ha läst alla de åtta romaner Simon Scarrow skrivit i sin serie om de romerska legionerna och han påstår att Centurion inte är den allra bästa men troligen hamnar på plats nummer tre, alltså på pallen.

Eftersom jag inte läst alla själv vågar jag inte gå i god för att min vän har rätt, men jag brukar ofta lita på hans omdöme. Fram till nu har prefekten Macro och centurionen Cato kämpat för Rom i Gallien, Britannien och Syrien. Cato var tidigare en pojkaktig person, lite rädd av sig, men nu har han växt till sig och kan emellanåt verka äldre än sin vän veteranen Macro som ser en strid som ett gräl som går att vinna. Cato däremot har en mer strategisk syn på saken.

Simon Scarrow

I Centurion har de två stormakterna Rom och Parthien hamnat i en politisk konflikt och det gör att det lilla ökenriket Palmyra ligger illa till. Båda vill åt sandplätten och för att skydda sina östra provinser skickar Rom dit sin Andra illyriska kohort, under ledning av Macro och Cato.

I staden Palmyra finns en kung som behöver skyddas mot en revolt. Cato och Macro skickas dit med en liten styrka för att hjälpa till, något som får den parthiska ledningen att mobilisera en väldig styrka för öppet krig. Nu måste de romerska stridsbröderna försvara staden och kungen mot de inhemska rebellerna och mot partherna.

Scarrow har stora kunskaper om de båda ländernas filosofier när det gäller krig, både dess styrkor och svagheter, och han har förmågan att förmedla sitt vetande. Han gör det i högt tempo och lyckas förklara saker i snabba, hetsiga dialoger. Dessutom hinner han med lite kärlek som grädde på moset.

Det börjar bli ganska gott om äventyrsböcker numera och många av dem sysselsätter sig med den gamla stormakten Rom. Centurion är ett gott (och då menar jag gott) exempel.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22