CDM nr3

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Red Per Olaisen
CDM 2003

Trettonde året av Sveriges mig veterligt enda kriminalnovelltidskrift är inget olycksår. Årets tredje nummer börjar med Erik Ivar Hololas Det röda rummet, ett slutet-rum-mysterium om en man som hittas ihjälsprängd på en inifrån låst toalett. Roligt skriven, med halvklurig lösning. (EIH är en oavslöjad pseudonym. Jag gissar att namnet bakom i alla fall inte är ofta publicerad; se bl.a. odisciplinerad ortografi med ellipsströssel och vokalonomatopetik.)

Björn Karlins Jag är helt oskyldig är en humorpärla. Ett försvarstal av en man som har de mest genomskinliga förklaringar. Många breda leenden. Jan Nygrens Nykterhetskämpen utspelas i en liten by där de gudfruktiga elementen inte trivs med traktens ivrige hembrännare, som dock får sitt straff. Lågmäld och smårolig.

Så en klassiker: Otto Witts Bakom det höga planket (ursprungligen från 1915), om en uppfinningsrik ung man som kommer på ett fiffigt sätt att lösa problemen för en trädgårdsmästare. Den kändes inte helt oäven.

Karlin och Witt är mina favoriter, men Nygren och Holola är inte alls dåliga. Numret avslutas med en bokavdelning, med vettiga, välskrivna recensioner.

AHRVID ENGHOLM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22