CDM 3/2000

Feb 4th, 2008 | By | Category: 2001-1, Recension

Av Per Olaisen (red.)
CDM 2000

CDM – svensk tidskrift för kriminalnoveller – kämpar totalt komma ut en gång i kvartalet. När den väl kommer lägger jag allt annat åt sidan. Om västernspecialisten Gösta Gillberg fortsätter med deckare som utspelar sig där Det Gyllene Hornet och Bosporen möter Marmarasjön i Istanbul har han snart fått till en turkisk samling. Mashallah heter hans senaste novell i konstantinopelgenren. Hans lokalfärgade miklagårdare med svenska gästarbetare i Turkiet är charmerande och anspråkslösa nedslag i en av världens mest spännande städer. I denna exotiska miljö sker ett vardagsmord och upplösningen …?

Även ekonomen Roland Axelsson tillhör CDM-huset. Hans snabbis Parkmorden har en viss snits med sitt överraskningsmoment, men jag gissade rätt upplösning. Det svåra var motivet. Det fick Axelsson förklara för mig.

Lennart Lundstedt med sin bagatell Kan man spela “Donaltwellen” i skottsäker väst? är för mig en ny bekantskap. Och bibliotekarien Lundstedt med avundsvärd språkföring lyckas i alla avseenden överraska mig. Tack god Gud för CDM. Leve utgivaren Per Olaisen.

Jag ställer mig emellertid lite tvekande till att COM återger statistikern och uppfinnaren Charles Felton Pidgins novell The Great Isburn Ruby på engelska i stället för i översättning. När vi nu bara har CDM så vill jag gärna ha det som står där på svenska. Vardagen är ju fylld med engelska. (Gnäll, gnäll.) Var då Pidgin (1844-1923) läsvärd? Jovisst var han det. CDM släpper fram både kända och okända förmågor och gör fynd i det förflutna och nuet, förvisso inte bara på engelska. För 120 spänn får man ca. 16-18 noveller om året – om utgivningsplanen håller.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22